تربيت بدني در دين يهود
فرزندان اسرائيل در حدود 2353 سال قبل از ميلاد مسيح در صحراي مصر و اردن و ساير کشورهاي اطراف آن به صورت چادرنشيني، زندگي اردويي خود را شروع کردند. آنها که پيرو حضرت موسي (عليه السلام)
نويسندگان:
محمد نبوي، احمد حقدوستي
محمد نبوي، احمد حقدوستي
فرزندان اسرائيل در حدود 2353 سال قبل از ميلاد مسيح در صحراي مصر و اردن و ساير کشورهاي اطراف آن به صورت چادرنشيني، زندگي اردويي خود را شروع کردند. آنها که پيرو حضرت موسي (عليه السلام) بودند و دين و آيين خود را بر مبناي دستورات خداوند زير نظر حضرت موسي (عليه السلام) انجام ميدادند، براي نجات زندگي خود پيوسته در جنگ و ستيز با کشورهاي آشور و بابل بودند تا سرانجام از سرزمينشان تبعيد شدند. آنان پس از برگشت از جنگ و تبعيد به دليل اهميت زياد، به دستورات حضرت موسي (عليه السلام) که به وسيلهي کتاب آسماني تورات بر آنان نازل شده بود توجه داشتند و آن را به مورد اجرا درآورده و در فرهنگ و تعليم و تربيت خود پياده نمودند. در کتاب تاريخ جامع اديان نوشتهي جان بي. ناس (1) آمده است که پيروان يهود پيش از هر کار به ستايش پروردگار و ايمان به او و حفظ تندرستي و نيرومندي خود توجه داشتند و در کليهي برنامههاي منظم خود براي ورزش اهميت خاصي قائل بودند و پيوسته آن را به فرزندان خود آموزش ميدادند.
هدفهاي تعليم و تربيت دين يهود
همانطور که گفته شد يهوديان، تعليم و تربيت فرزندان خود را بر منباي آيين و دستورات دين يهود شروع نمودند و پيوسته فرزندان خود را به ستايش از خداوند و حفظ سلامت روح و بدن و انجام دستورات منظم تورات تشويق و ترغيب مينمودند. آنها به دستورات حضرت موسي (عليه السلام) عمل ميکردند و از طرفي آنچه را داشتند از آن باري تعالي و کليهي قوانين و مقررات الهي را در جهت خوشبختي، سلامت تن و روان و زندگي نشاطبخش و هدايت خود ميدانستند.آنها تعليم و تربيت و تربيت بدني و پيشرفت آن را در جهت شکرگزاري همراه با مذهب ارمغاني براي فرزندان خود ميدانستند. در آموزش و پرورش و تعاليم آن در مرحلهي اول خداپرستي، اخلاق نيکو، شخصيت، منش و درستي و ايمان از طريق ورزش و ارزشهاي مذهبي مورد توجه بود و از طرف ديگر آنان پيشرفت تعليم و تربيت را مديون جهان هستي، صلح و صفا و برادري و عدالت اجتماعي ميدانستند. سرانجام پس از گذشت زمان و از همپاشيدگي قبايل مختلف که در اسارت مردم مصر بودند سران يهود بر آن شدند که به وسيله همبستگيهاي ديني و مذهبي در جهت گسترش و کسب علم و دانش و تربيت صحيح به فرزندان خود توفيق يابند. آنها همچنين پذيرفته بودند که ياريهاي ديني يهود و نزديکي به يگانگي خداوند و هدفهاي او را ميتوان در تعليم و تربيت منظور داشت و از قوه به فعل درآورد و راه خوشبختي را براي فرزندان خود هموار ساخت.
هدفهاي تربيت بدني دين يهود
ايجاد همبستگي و اتحاد ديني و ملي از اهداف تربيت بدني در دين يهود بوده و از اين طريق به طرحريزي برنامههاي صحيح تربيت بدني و تقويت قواي روحي و بدني پرداخته و در همين حال توجه مخصوصي به برنامههاي آمادگي جسماني ارتش و نيرومندي آنان داشتند. در آموزش برنامههاي تربيت بدني در مرحلهي اول توجه به ايمان به خدا و دستورات او از اهميت خاصي برخوردار بود. همينطور برنامههاي حرکات موزون و بهداشت بدن و تفريحات سالم و انعطافپذيري، چابکي در ورزشهاي مختلف و پايداري و نيرومندي بدن و زندگي بهتر بسيار مورد توجه قرار گرفت. آنان معتقد بودند که جوانان بايد از طريق تربيت بدني مهارتهاي لازم و خارق العاده را در ورزش کسب و از طريق آن روح جوانمردي، شايستگي و از خودگذشتگي را بياموزند. در تربيت بدني تنها حرکات رزمي و سخت و مهارتهاي جسمي نظامي مدنظر نبود بلکه بهداشت خانه و خانواده هم مورد توجه قرار داشت و سعي آنها بر اين بود که پيوسته بدن خود را قوي و قواي ذهني را سالم و شاداب نگه دارند و از هرگونه ضعف و ناتواني بپرهيزند. حرکات موزون و ورزشهاي اجتماعي و دسته جمعي مانند تشکيل جشنها و سروردها و مراسم مختلف شکرگزاري در درگاه خداوند، در برنامههاي تربيت بدني گنجانيده شده بود و به طور کلي همهي برنامههاي تربيت بدني را سازگار با قانون و مذهب و تعليم و تربيت ميپنداشتند.پيشرفت تربيت بدني
در طول تاريخ، يهوديان خانواده را مهمترين مرکز رشد و بقا تعليم و تربيت به شمار ميآوردند، و پدر و مادر، معلم اصلي تعليم و تربيت بودند. پدر با کمک مادر در آموزش تربيت بدني فرزند خود نقش مهمي را ايفا ميکرد. به طور کلي تعليم و تربيت کودکان را بر اساس شکوفايي خانواده استوار بود و شناخت خداوند و از خودگذشتگي، عشق، محبت و ايمان را در خانواده به کودکان خود ميآموختند. توسعهي فرهنگ مردم بابل قديم و تعليم و تربيت آنها به صورت بهترين نيروي ذاتي و به صورت يک سازمان اصولي تربيتي بود و در بين فرزندان يهود پيشرفت برنامههاي آموزش تربيت بدني آنان به صورت يک ضميمهي تربيت رسمي درآمد و بر دو اصل مهم استوار گرديد. در مرحلهي نخست از 6 تا 10 سالگي و مرحلهي دوم از 10 تا 15 سالگي و در بالاتر از 15 سالگي تعليم و تربيت به صورت آزاد و غيررسمي درآمد. در دورهي بالاتر از 15 سال، اساس تعليم و تربيت معلمان ديني، نويسندگان و تربيت بزرگان و اشراف قومي اختصاص يافت.المپيک آنان مانند المپيک يونانيان قديم برگزار نميشد بلکه به صورت جشن و فستيوالهايي مانند برنامههاي ورزشي و جشن و سرود روميان انجام ميگرفت. همچنين يهوديان جشنها و فستيوالهاي تربيتي و مذهبي و اجتماعي نيز برپا ميکردند که در آن قدرتنمايي بين دو دسته همراه با پايکوبي و حرکات موزون صورت ميگرفت. منظور از انجام اين امور، ايجاد همبستگي و اتحاد و يگانگي بين آنها (مثل جشنهاي المپيک) بود. ناگفته نماند که هنگام برداشت محصول در مزارع کشاورزي همراه با برنامههاي ورزشي پايکوبي مختلف و حرکات موزون و نيز مراسم دعا و شکرگزاري برگزار ميشد.
در پايان بايد متذکر شد که معلمان ورزش مدارس به کودکان، نوجوانان و جوانان يهود پيوسته تمرينات ورزشي منظمي ميدادند و آنها را براي جشنهاي خاص خود آماده ميساختند.
برنامهي تربيت بدني دين يهود
برنامهي درسي تربيت بدني در دين يهود بر پايه و اساس مسائل مذهبي استوار بوده است و دروسي مانند تاريخ يهود، قانون، زبان و ادبيات، آيين و تشريفات مذهبي و مراسم، خواندن و نوشتن، موسيقي، رقص و آواز و حرکات موزون که متعلق به برنامهي درسي است اجرا ميشد. از طرفي هم تا حدودي رياضيات و علوم پايه و به طور کلي برنامههاي ورزشي و تربيت بدني، و نيز کشاورزي و مباني آن بسيار مورد توجه جوانان قرار ميگرفت.و اما تمرينات ارتش علاوه بر آمادگي جسماني و مهارتهاي آن شامل بازيهاي ديگر مانند تير و کمان، شمشير بازي، سپر، پرتاب نيزه و طناب کشي بود. روبي آکيبا (2) ميگويد آموزش شنا يکي سه اصل مهم ديگر در دين يهود به شمار ميرفت که پيوسته به کودکان و نوجوانان آموخته ميشد. تمرينهاي شنا بيشتر در رودخانهي اردن صورت ميگرفت. و بازيهاي ديگر هم مانند شکار حيوانات و پرندگان و بازيهاي مختلف ديگري مانند توپ بازي، واليبال، و چوگان هم از فعاليتهاي ورزشي ديگري بود که مورد توجه قرار داشت.
روشهاي تربيت بدني
در برنامههاي تربيت بدني، نه تنها به روشهاي رزمي و تمرينات آن دقت ميشد بلکه روي برنامهريزي ورزش در مدارس هم توجه خاصي مبذول ميشد و همچنين مراسم ورزش از اهميت خاصي برخوردار بود. اما اجراي برنامهها روشهاي خاصي براي مهارت و ورزشهاي رزمي وجود نداشت. به پدران آموخته ميشد که هرگز با ورزش فرزندان خود مخالفت نکنند، پيوسته راهنماي ورزشهاي آنان باشند و ايشان را پيوسته مورد تشويق قرار دهند. به آنان تير و کمان داده ميشد تا به تمرينات ورزشي خود بپردازند. خلاصه در مجموع قوانين شرعي دين يهود، انضباط بسيار اهميت داشت و از ارزش والايي برخوردار بود. (3)پينوشتها:
1. John B. Noss.
2. Robbi Akiba.
3. Bruce L. Bennetf, A world history of physical education. Pp. 25-31.
نبوي، محمد؛ حقدوستي، احمد؛ (1394)، اصول و فلسفهي تربيت بدني، تهران: مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، چاپ چهارم
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}